måndag 20 januari 2014

Övervikt och frukt


Dom flesta älskar frukt och visst är det gott, men om man har övervikt och har svårt att gå ner i vikt eller är metabolt sjuk, så tycker jag att man ska begränsa sitt fruktintag per dag. Se frukt som godis!

Här har jag samlat lite information om vad som händer i din kropp när du äter frukt.


Många kanske inte tänker på att frukt innehåller socker, fruktos (fruktsocker). Man har kanske inte heller kunskapen om vad fruktos gör med kroppen. Fruktos stänger även av kroppens mättnadssignal. Nu vet ni varför ni kanske fortfarande är hungriga fast ni nyss ätit en banan och kanske ett äpple också.


Fruktos kan bidra till fettbildning

Glukos bryts ner och blir till energi. Omvandlingen sker via levern. Om kroppen inte behöver energi vid tillfället kommer glukosen lagras i levern som glykogen till dess att kroppen behöver energi.

Men om du är stillasittande hela dagarna, äter annars kolhydratrik kost, så är dina glykogendepåer redan fulla och då måste glykogenet "vandra" någon annanstans. Det blir ett överskott som lagras som fettceller. 


Fruktos kan leda till ökade blodfetter och på så sätt rubba balansen mellan kolesterolet LDL och HDL. Fruktos i stora mängder kan alltså påverka kolesterolet negativt samt kan ge problem med fettlever vilket i förlängningen kan ge diabetes typ 2 och bukfetma. Fruktosen fungerar inte heller särskilt bra som energi för musklerna. 


Hur mycket fruktos man kan äta till övriga måltider beror på hur tömda förråden blivit sedan förra måltiden. Glykogenförråden används ju mellan måltiderna för att fylla på blodsockret. Om man är liten i maten, om det gått många timmar sedan senaste måltid eller äter lågkolhydratkost, så är glykogenförråden relativt tömda. Även motion minskar förstås på glykogenförråden. Sen handlar det ju om vad man vill åstadkomma.Viktnedgång blir förstås svårt med välfyllda glykogenförråd - små glykogenförråd gör att kroppen i högre grad använder kroppsfett som energikälla. 


Självfallet är det bättre att äta frukt än en massa sötsaker och frukten i sig innehåller inte enorma mängder fruktos.

Ha dock denna information i åtanke ifall man tycker att man gör allting rätt när man försöker att gå ner i vikt, men inte lyckas. Dra ner bla. på fruktätandet, så kan det vara en skjuts åt rätt riktning!

Källor:
Wikipedia
kurera.se
johannaskost.blogspot.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar