fredag 24 januari 2014

D-vitamin nyheten

Ni kanske har läst artikeln i dagens tidning DN om att det är onödigt att köpa och äta D-vitamin?! Ni hittar artikeln HÄR

Det är lite synd att DN inte tagit reda på kvaliteten av denna forskningsrapport innan dom gick ut och publicerade dessa råd till allmänheten. Alla forskningsrapporter kan tolkas fritt av vem som helst!
Vi vet inte om dom som var med i studien hade brist på D-vitamin eller vilka doser dom har fått? Det hade varit intressant att veta för att kunna dra lite bättre slutsatser.



Livsmedelsverkets rekommendation är 10 mg/dag. 10 mg motsvarar 400 IE vilket är väldigt lite för oss nordbor som under hela vinterhalvåret knappt ser någon sol.

Kostdoktorn rekommenderar detta vid solbrist:

  • Vuxna: 2 000 – 5 000 IE dagligen (vissa rekommenderar än mer)
  • Barn under 10 år: 1 000 IE dagligen (stöd hos ungdomar / nyfödda)
Ibland skrivs mängden i mikrogram (µg).
1 µg D-vitamin = 40 IE.
2 000 IE motsvarar alltså 50 µg.

Förslag:
  • Stor man, ta 4 000 – 5 000 IE dagligen.
  • Liten kvinna så lär 2 000 IE räcka långt, men 4 000 IE skadar inte.
  • Jag själv äter 4000 IE!

Så här skriver Kostdoktorn bla. om D-vitamin.

" En nypublicerad genomgång av tidigare studier på D-vitamintillskott visar att det inte ger någon stor effekt på vanliga folksjukdomar. Varken när det gäller hjärtsjukdom, cancer eller slaganfall ser man tecken till större riskminskning. 

Det kvarstår däremot väldigt spännande fynd som tyder på att undvikande av D-vitaminbrist kan ge andra hälsoeffekter. När det gäller depressionsbehandling, vissa typer av värk, minskning av bukfett och diverse sjukdomar kopplade till immunförsvaret (astma, pollenallergi, eksem, MS och luftvägsinfektioner) finns många mindre studier på tillskott som visar positiv effekt. Mängder av ytterligare studier på D-vitamin pågår – inklusive flera gigantiska studier enligt ovan – och vi kommer snart att veta mer."

2 kommentarer:

  1. Härligt att använda Kostdoktorn som en källa med all pseudovetenskap det ständigt sipprar ut från den sidan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det härligt?! Trevligt att du valt att läsa min blogg och tagit dig tid att kommentera ;) Välkommen!

      Radera