onsdag 16 april 2014

Chiafrön - ett trendigt superfrö



För ett tag sedan beställde jag hem Chiafrön från MM Sports. Jag har hört så mycket positiva grejer om fröna, så att ett hälsofreak som jag måste ju bara testa dom :) Konstigt nog, så har jag inte testat dom tidigare.

Chiafröna kommer från den blommande chiaväxten, som tillhör myntasläktet och växer vilt i Mexiko och Guatemala. Det sägs att chia har ätits sedan urminnes tider och var basföda för aztekerna. Men inte förrän på sen­are år har omvärlden fått upp ögonen för de näringspackade fröna. 



Visste du att: 

  • Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, ungefär 20 procent. Proteinet är också komplett, alla essentiella aminosyror finns med.
  • 100 gram chiafrön innehåller 19 gram alfa-­linolensyra, omega 3-­familjens moderfettsyra, vilket är åtta gånger så mycket som i lax.
  • Fröna är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer.
  • Två matskedar frön ger dig inte bara mer än dubbelt så mycket järn som finns i 100 gram spenat, du får också i dig ordentligt med magnesium, fosfor och mangan.
  • Chia kan ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.
  • Fröna innehåller fiber som bildar en gel i tarmarna, vilket gör att näringen i maten tas upp långsammare. 
----------------------------------------------------------------------------------------

Chiagröt/Chiapudding - 1 port


Bilden kommer från:
 hovkonditorn.blogspot.se

Ingredienser:
2 rågade msk chiafrön
2 dl mandelmjölk eller kokosmjölk

Smaksättning (valfri): vaniljpulver, kakao, saffran, kanel eller kardemumma, ev. sötning

Blanda samman chiafrön med mjölken och låt stå och svälla i minst 30 minuter (fröna suger åt sig vätskan som en svamp), förbered gärna dagen innan. Rör runt och toppa med bär eller frukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar