måndag 3 juni 2013

Stress

Jo, jag nämnde ju förut att jag läste något väldigt intressant i min bok "Optimal Hälsa, Viktminskning & Fitness" och skulle komma tillbaka till det. Det handlar om stress och bla. utebliven viktnedgång pga. just stress.


Det finns tex. yttre stress som handlar om dom yttre faktorerna som upptar din tid och energi och sen finns det inre stress som får dig att känna dig kanske stressad över att inte hinna med det du vill eller att du känner att du inte räcker till osv.

Stresshormonerna kortisol påverkar kroppen väldigt kraftigt.  Om du en längre tid går och bär på en yttre- och en inre stress som förhöjer dina kortisolhalter kan det leda till hormonell obalans och som i sin tur påverkar många av kroppens system.

Långvarig stress visar sig oftast i magproblem. Magen och tarmen kommer i obalans. Stresspåslaget stänger i princip av all aktivitet i magsäck och tunntarm, men stimulerear istället tjocktarmen till snabb tömning. Därför är det inte ovanligt med ömsom hård mage, ömsom diarré under långvarig stress.

Du försöker att viktminska och gör allting rätt enligt boken när du äter LCHF eller vilken diet det än må vara, men du får inte dom resultaten du önskar. Då kan det ha med dina kortisolhalter att göra.

För höga kortisolhalter i kroppen gör även att det utsöndras större mängd av glukos (sockerhalt), vilket i sin tur försämrar insulinkänsligheten och gör att kroppen till slut börjar fettlagra.

Du måste börja minska ner på din stress. Jag vet att det inte är så lätt i dagens samhälle, men det kan vara värt att gå till botten med det. Ta en paus (på 1-3 min) lite då och då medans du jobbar. Ställ dig upp (om du sitter ner hela dagarna), ta några djupa andetag, sträck på dig som du gör när du går upp på mornarna och koppla bort jobbet ett tag... Ta likadana småpauser i vardagslivet också... stanna upp och töm på alla tankar!

Släpp även på alla dina höga krav på dig själv och våga be om hjälp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar