tisdag 27 maj 2014

LCHF Hallonsylt/kräm

Lånad bild från Holistic.se

Har varit sugen på att göra egen sylt, men självklart utan en massa socker och tillsatser. Hittade ett recept som man använder Chiafrön som "bindningsmedel" istället för annat "jox" :) Chiafrön har högt innehåll av fiber, proteiner, fleromättat fett och omega 3-fettsyror.

INGREDIENSER:
  • 4-4 1/2 dl bär (frysta går bra, låt dem tina något bara)
  • 2 msk Chiafrön
  • 1 1/4-1 1/2 dl vatten (den mindre mängden vatten ger ett något tjockare resultat, mer gelékonsistens än kräm/syltkonsistens)
  • 1/2 msk saft från citron
  • Vaniljpulver 1-2 krm, smaka av efter din egen smak. Är bären söta kan vanilj uteslutas.
  • Valfri sötningsmedel om det behövs.

GÖR SÅ HÄR:


  1. Mät upp Chiafrön och vatten i ett glas och rör om så att alla frön blir blöta. Låt stå i 10 minuter och låt dessa bilda en gelé. Rör om .
  2. Blanda bär, pressad citron och Chiagelén i en stor skål och mixa.
  3. Smaka av med vaniljpulver och mixa till en kräm/sylt/gelé.
  4. Förvara i kylen under lock tills den skall serveras. Sylten/krämen håller 2-5 dagar i kylen, beroende på vilka bär du använder. Du kan även frysa in sylten i små kuber som du vid behov bara tar fram i rumstemperatur och låter tina en stund.
Receptkälla: Holistic.se

2 kommentarer:

  1. Det där såg onekligen gott ut, ska se om jag kan pröva göra den!

    MariaG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag att du ska Maria! :)
      Jag har inte heller hunnit prova, men nu har jag tid när det är så många lediga dagar ;)

      Radera