Lånad bild från Holistic.se |
Har varit sugen på att göra egen sylt, men självklart utan en massa socker och tillsatser. Hittade ett recept som man använder Chiafrön som "bindningsmedel" istället för annat "jox" :) Chiafrön har högt innehåll av fiber, proteiner, fleromättat fett och omega 3-fettsyror.
INGREDIENSER:
- 4-4 1/2 dl bär (frysta går bra, låt dem tina något bara)
- 2 msk Chiafrön
- 1 1/4-1 1/2 dl vatten (den mindre mängden vatten ger ett något tjockare resultat, mer gelékonsistens än kräm/syltkonsistens)
- 1/2 msk saft från citron
- Vaniljpulver 1-2 krm, smaka av efter din egen smak. Är bären söta kan vanilj uteslutas.
- Valfri sötningsmedel om det behövs.
GÖR SÅ HÄR:
- Mät upp Chiafrön och vatten i ett glas och rör om så att alla frön blir blöta. Låt stå i 10 minuter och låt dessa bilda en gelé. Rör om .
- Blanda bär, pressad citron och Chiagelén i en stor skål och mixa.
- Smaka av med vaniljpulver och mixa till en kräm/sylt/gelé.
- Förvara i kylen under lock tills den skall serveras. Sylten/krämen håller 2-5 dagar i kylen, beroende på vilka bär du använder. Du kan även frysa in sylten i små kuber som du vid behov bara tar fram i rumstemperatur och låter tina en stund.
Receptkälla: Holistic.se
Det där såg onekligen gott ut, ska se om jag kan pröva göra den!
SvaraRaderaMariaG
Det tycker jag att du ska Maria! :)
RaderaJag har inte heller hunnit prova, men nu har jag tid när det är så många lediga dagar ;)